Hans (69): “Ik sta redelijk stabiel op mijn benen, maar ben weleens gevallen toen ik afgesneden werd door een brommer op straat. Ik zag de stoeprand op me afkomen, maar ben automatisch op mijn rug gedraaid. Daardoor kon ik gewoon weer opstaan.

Mijn moeder en mijn vrouw vallen wel vaker. Mijn moeder is 103 en die struikelt regelmatig ergens over. Het vloerkleedje ofzo. Maar ook zij komt altijd goed terecht. Mijn vrouw is een echte brokkenpiloot, dat zit in haar genen: haar broer en zus hebben dat ook. Als zij valt, komt ze juist altijd ongelukkig terecht. Vorig jaar is ze gevallen op vakantie, omdat ze een treetje van de trap miste. Ik heb haar toen drie weken rond geduwd in een rolstoel, in Andalusië. Ze is ook eens gevallen op wintersport. Ze gleed uit op een paadje en brak haar schouder. Mijn vrouw ziet heel slecht, met een oog nog maar 4 procent. Mijn moeder heeft ook geen goed zicht. Dat is een hele belangrijke oorzaak van vallen, denk ik.

Ik woon in een 50+woning met een lift en een trap. Ik ben blij met die trap, ik gebruik nooit de lift. Zo blijf ik fit. Mijn moeder zegt altijd: ‘blijf traplopen. Als je dat vijf dagen niet doet, kom je er niet meer.”